LÄÄKEKORVAUKSET 2021

Kelan korvaamista lääkkeistä saa sairausvakuutuslain mukaisen korvauksen vasta, kun korvattavien lääkkeittesi kustannukset ylittävät vuodessa 50 euroa. Alkuomavastuumenettely koskee kaikkia aikuisia, mutta vasta sen vuoden alusta, jolloin henkilö täyttää 19 vuotta. Alkuomavastuu kerryttää lääkkeiden vuosiomavastuuta. Molemmat omavastuut nollaantuvat vuoden vaihtuessa.

Peruskorvattavien lääkkeiden korvaus on 40 prosenttia. Alempi erityiskorvaus on 65 %. Kokonaan korvattavien (100 %) lääkkeiden reseptikohtainen omavastuu on 4,50 €.

Vuonna 2021 vuosiomavastuu eli ns. lääkekatto on 579,78 €. Vuosiomavastuun ylittävien lääkkeiden omavastuu on 2,50€. Vuoden 2020 alusta alkaen lääkekaton lisäkorvausten maksaminen muuttuu ajantasaiseksi eli lääkekaton ylittävästä ostosta saa korvauksen jo apteekissa. Kela ei enää lähetä ilmoitusta vuosiomavastuun ylittymisestä asiakkaalle.

Hoitava lääkäri hakee tiettyjen kriteerien täyttyessä korvausoikeutta hoitamilleen potilaille, ja Kela myöntää korvattavuuden.